Nieuwsbrief ontwikkelingen Westelijke Ontsluiting Amersfoort


Donderdag 21 december 2017

Met de nieuwsbrief Westelijke ontsluiting houden wij u op de hoogte over de voortgang van het project. In deze editie leest u meer over de uitspraak door de Raad van State die uitgesteld is, de voortgang van het Integraal Ontwerp, het Duurzaamheidsboekje en duurzaamheidsmaatregelen in het project, de opgeleverde vleermuisverblijven en de bestrijding van de Japanse Duizendknoop.

Termijn uitspraak door Raad van State verlengd
Op 5 september jl. vond bij de Raad van State de zitting plaats over de beroepen tegen het bestemmingsplan Westelijke ontsluiting.
De Raad van State gaf tijdens de zitting aan binnen zes weken uitspraak te willen doen, maar na het uitstel in oktober heeft Raad van State eind november laten weten de termijn om uitspraak te doen wederom met zes weken te verlengen. De uitspraak wordt nu medio januari 2018 verwacht. Hierdoor zal een groot deel van de kapwerkzaamheden en daarmee ook het onderzoek naar niet gesprongen explosieven, archeologisch onderzoek alsmede de verlegging en aanleg van kabels en leidingen naar verwachting pas eind 2018 starten. De start aanbesteding van het project zal hiermee van begin 2018 verschuiven naar voorjaar 2019.

Voortgang Integraal Ontwerp
Het ingenieursbureau is bezig met de afronding van het integraal ontwerp. Dit betekent dat het ontwerp van de weg in een definitieve fase komt en dat gestart kan worden met de volgende stap, namelijk het opstellen van het uitvoeringscontract en het aanbestedingsdossier. Op basis daarvan kan een aannemer gezocht worden die de uitvoering op zich gaat nemen. Dit proces neemt enige tijd in beslag.

Duurzaamheidsmaatregelen en Duurzaamheidsboekje
Tot en met augustus 2017 heeft de stad duurzame ideeën kunnen indienen voor de Westelijke ontsluiting. Een aantal van deze ideeën zijn van toegevoegde waarde en worden overgenomen in het project. Eén ervan is het reduceren van het aantal te kappen bomen omdat we de tijdelijke omleiding tijdens de bouw van de verdiepte ligging zoveel mogelijk op het toekomstige fietspad projecteren. Hierdoor kan de kap van veel extra bomen voorkomen worden.

De ingezonden duurzame ideeën zijn gebundeld in een boekje in pdf-vorm. Dit boekje is in te zien op de website van gemeente Amersfoort.

Binnen het project worden de duurzame maatregelen nu verder uitgewerkt en opgenomen in het contract. De grootste bijdrage aan duurzaamheid wordt echter tijdens aanbesteding aan de markt uitgevraagd. De maatregelen moeten ook voldoen aan de ambitiedoelstellingen van de gemeente Amersfoort en hopelijk komt de gekozen aannemer met nog betere ideeën. Hiermee willen we een ontwerp maken dat zo duurzaam mogelijk is voor het gehele project.

 Daarnaast wordt er op dit moment een quick scan uitgevoerd naar de haalbaarheid van warmteopwekking uit de weg door middel van zogenaamde asfaltcollectoren in combinatie met warmte-/koudeopslag (WKO). Hiermee willen we de weg in de winter sneeuw- en ijsvrij houden en in de zomer koelen. Dit is beter voor de levensduur van het asfalt en voorkomt veel strooizout in de bermen, waardoor onder andere de bomen minder schade oplopen. De eventuele restwarmte kan worden afgenomen door nabijgelegen bedrijven en instellingen.

Twee nieuwe vleermuisverblijven in Amersfoort
De voormalige bunker in Birkhoven en de voetgangerstunnel onder de Amsterdamseweg zijn omgevormd tot winter-vleermuisverblijven. Inmiddels heeft de oplevering plaatsgevonden en nu mogen de vleermuizen komen.
Watervleermuis, Franjestaart en Grootoorvleermuis, ze zijn allemaal van harte welkom.  De praktijk leert dat het een paar jaar kan duren voordat de verblijven worden ontdekt. Maar uiteindelijk wordt een goed verblijf in de winter bevolkt door vleermuizen. In een goed winterverblijf vriest het niet, maar is het wel erg vochtig. Verder moeten er voldoende wegkruipplekjes zijn. De vleermuiswerkgroep VLAM heeft meegedacht en leerlingen van het vakcollege hebben geholpen in de uitvoering. In de gebouwen zijn vocht- en temperatuurmeters neergelegd. Zo kan bij de wintercontrole op vleermuizen direct gekeken worden of het klimaat in de verblijven wel goed genoeg is. Vleermuizen verblijven door het jaar heen op verschillende plekken. Sommige soorten hangen in bomen, andere in de spouwmuur van woonhuizen. En in de kraamperiode weer op een andere plek dan in de winter. Al die plekken zijn belangrijk voor de vleermuis en bovendien beschermd. Met de twee nieuwe winterverblijven helpen we de vleermuizen weer een stapje verder. 

Bestrijding van Japanse duizendknoop (JDK)
In juni en oktober van dit jaar heeft bestrijding van de Japanse Duizendknoop plaatsgevonden in het projectgebied Westelijke ontsluiting. De besmette locaties zijn behandeld met een glyfosaatoplossing en tijdens de uitvoering was er extra toezicht op het niet betreden van de besmette gebieden, waren er waarschuwingsborden geplaatst en waren de locaties afgezet met rood/wit lint. Nu worden de behandelde gebieden met rust gelaten en wordt er in het voorjaar gekeken of er nog een nabehandeling nodig is.
Actuele informatie vindt u op de website www.amersfoort.nl/westelijkeontsluiting

Vragen?
Heeft u vragen over het project dan kunt u die per mail sturen naar si.koster@amersfoort.nl

Wilt u meer weten? Kijk op onze website. Hier staat ook het plan in vogelvlucht.

Westelijke ontsluiting; het plan in Vogelvlucht
www.amersfoort.nl/amersfoortwestbereikbaar
documenten Westelijke ontsluiting besluitenlijst 22 september

Bron: gemeente Amersfoort

Nieuwsoverzicht