Remco Dorrestijn nieuwe voorzitter van SG


Vrijdag 01 december 2017

Terug- en vooruitblik met de oude en nieuwe preses

Frans Davelaar is vanaf november 2006 voorzitter van de Stichting Bedrijvenkring Soestdijkse Grachten (SG). Remco Dorrestijn, hij had al sinds 2012 zitting in het bestuur, heeft op donderdag 16 november de voorzittershamer van Frans overgenomen. Een nieuwe voorzitter van een dynamische stichting.

Voor deze nieuwsbrief hebben we de gaande en komende man bij elkaar gebracht. Met de beide gedreven ondernemers spraken wij over ondernemerschap, collectiviteit, solidariteit en de Soestdijkse Grachten. “We dienen ambitieus zijn en een van de  beste bedrijventerrein van Nederland blijven.”

Tijdsgeest verandert

Frans Davelaar heeft in zij  periode als voorzitter van SG veel zien veranderen. “Tien jaar geleden was er geen detailhandel te zien op het bedrijventerrein. Inmiddels is dat flink veranderd. De tijdsgeest verandert; winkelruimte in industriegebied was voorheen ondenkbaar. De Soestdijkse Grachten hebben nu een gemêleerd karakter gekregen. Die wijziging in het karakter ontstaat door het gedachtengoed dat nieuwe ondernemers meebrengen. Dat maakt het wel leuk. We hebben tijden gekend dat het bedrijventerrein vooral groot was, pompeus. Grote bedrijven, met veel personeel. Het DNA van hard werken: van ’s morgens vroeg tot ’s avonds. Ik dacht dat ik altijd vroeg begon. Maar als ik om half zeven ’s morgens achter mijn bureau kroop zag ik buurman Henk van Asch al zitten. Het waren mooie tijden. Die tijden kunnen mooi blijven, maar zijn nu anders. Het DNA van ons terrein moet zich opnieuw ontwikkelen.”

Grote schoenen

Remco Dorrestijn knikt instemmend. De nieuwe voorzitter van de SG is de DGA (“dat staat voor doet gewoon alles” zegt Remco met een knipoog)  van Dorrestijn Transport. Frans Davelaar opvolgen vindt hij een uitdaging. “Ik heb wel eens tegen Frans gezegd: je laat grote achter. Frans is een positieve man die de gave heeft om mensen te verbinden. Dat wil ik graag voortzetten. Deze nieuwsbrief is bijvoorbeeld een mooi medium om zichtbaar te zijn bij onze leden en ook bij de overige bewoners van de Soestdijkse Grachten.”

Remco snijdt met die overige bewoners een belangrijk item aan. SG heeft de afgelopen jaren veel gerealiseerd voor het bedrijventerrein. Daardoor werden de Soestdijkse Grachten vorig jaar verkozen tot het op een-na-beste terrein van Nederland. Daar profiteren niet alleen de leden van de SG aan, maar ook de niet-leden.

Keerzijde

“We hebben de afgelopen jaren het bedrijventerrein op de rails gezet. Het is er schoon, de bewegwijzering is helemaal in orde, de beveiliging is strak georganiseerd, we hebben een mooie website, goede contacten met onze ondernemer gezinde  gemeente en haar ambtenaren. Kortom, we mogen best tevreden zijn. Dat een groot deel van de ondernemingen op de Soestdijkse Grachten geen lid is van onze vereniging en het beveiligingscollectief is wellicht de keerzijde van het succes. Wanneer bijvoorbeeld Securitas hier zijn rondjes rijdt dan doen die beveiligers hun ogen natuurlijk niet dicht als een inbreker bij een niet-lid naar binnen sluipt. Wel zo fijn, maar is het ook zo eerlijk voor de ondernemers die wel trouw betalen?  Daarnaast laten de statistieken zien dat er op ons bedrijventerrein relatief erg weinig gebeurt”

Frans onderstreept het verhaal van Remco: “Johan Cruijff zei al: ‘er moet iets gebeuren voordat het gebeurt’. Wanneer het groen niet meer onderhouden zou worden of wanneer er sprake is van een inbraakgolf, dan verenigen de ondernemers zich wel om het op te lossen. Die solidariteit ontstaat dan veel sneller.”

 “Dat klopt”, zegt Remco. Ik verzoek de ondernemers van de Soestdijkse Grachten dan ook op om deel te nemen en aan te geven wat wij beter of anders zouden kunnen doen om eventuele hindernissen te verlagen of weg te nemen. “Voor een relatief laag bedrag per jaar heb je het parkmanagement goed geregeld. Zie het ook als een investering. Voor veel ondernemers is hun bedrijf, het pand en de grond hun pensioen. Bij een slechte organisatie van het bedrijventerrein kan het terrein verpauperen en dan kan het zo zijn dat ‘het pensioen’ opeens een stuk minder waard is. Solidariteit is belangrijk in het succes van ons bedrijventerrein. Wij dienen als bestuur  ambitieus te blijven en een van  de beste bedrijventerreinen van Nederland te willen blijven.  Daarnaast dienen we een aantal keuzes maken over wat voor soort bedrijven wij hier graag gevestigd zien. Dat dienen wij (de bestuursleden) samen met de bedrijven op het terrein te doen. Samen met  de gemeente moeten we dit vorm  geven zodat ons terrein toekomstbestendig blijft.  Met elkaar lukt dat”

Remco Dorrestijn (1971)  is opgegroeid in Baarn en Utrecht. De directeur van Dorrestijn Transport is geen traditionele erfopvolger in het familiebedrijf. “Ik heb jarenlang buiten het bedrijf gewerkt als consultant. Als laatste bij NUON, daar  werkte ik bij de divisie netbeheer en op de energiehandels afdeling. Ik heb o.a. mee mogen lobbyen om subsidies en vergunning voor grote vernieuwende projecten binnen te halen. Bijzondere en leerzame tijd. In het weekend werkte ik vaak mee in het familie bedrijf. Na verloop van tijd ging het bij mij kriebelen. Het verhaal is metaforisch. Het gevoel van veranderen begon met de koffie bij het bedrijf waar ik werkte. Ik vond deze niet lekker. Ik dacht bij mij zelf, wat kan ik doen om hier andere koffie krijgen. Ik  zag dat ik langs veel bedrijfsprocessen en mensen diende te gaan om andere koffie te krijgen. Je bent in een groot bedrijf een klein radertje met heel beperkte verantwoordelijkheden en invloed. Hoewel het ondernemerschap de afgelopen 10 jaar zo zijn eigen uitdagingen kende bevalt het verantwoording mogen dragen en eigen keuzes kunnen maken goed.
Nieuwsoverzicht