FunkBra het slimste idee van Soest en misschien wel van Nederland


Donderdag 12 oktober 2017

Op het moment dat Anita Schimmel op de muziek van Hot Chocolate heupwiegend over het podium een dansje maakt, heeft zij al heel veel sympathie gewonnen. De 265 Soester ondernemers zijn onder de indruk van de twee geslaagde presentaties die even daarvoor zijn gegeven. Maar het idee van Anita is zo sympathiek, zo slim en kan bovendien voor een exposure zorgen dat die de wereld overgaat. Zij is een terechte winnares die glunderend in de bloemetjes wordt gezet.

De gastheren Thijs Duindam en Robbert Goedhart hebben met hun personeel de handen vol aan de Soester ondernemers die massaal naar De Soester Duinen zijn afgereisd voor het zesde ondernemerscongres. Kennen, herkennen en ontmoeten. Ook dat is belangrijk tijdens het Soester Ondernemerscongres.

Kim Lian van der Meij, de avondvoorzitter, vertelt over haar eigen ondernemerservaring. Zij is ZZP’er, zoals zoveel Soester ondernemers dat ook zijn. Naast haar dienstverband bij SBS6 vindt de charmante presentatrice het leuk om zelf te ondernemen. De Soesterse schrijft boeken, doet presentatiewerk en verkoopt met haar eigen creativiteit een product. “En daar mag ik dan een factuur voor schrijven.”

Leren en inspireren
Wethouder Peter van der Torre van onder meer economische zaken is blij met de ondernemers in Soest. “De onderlinge samenwerking is goed. De mensen hebben hier iets over voor elkaar. Onze regio doet het goed en groeit harder dan andere delen in Nederland. Wij leren van en inspireren elkaar.” De wethouder vertelt dat meer dan 30 bedrijven zich bezighouden met duurzaamheid. Bovendien komt er ook jong talent aan. De 22-jarige Nick Kok is onlangs ZomerOndernemer van 2017 geworden met zijn bedrijf SmartCompare. “We leven in een economisch vitaal Soest.”

3D-printer
De Soester ondernemer Rik Jacobs krijgt de handen letterlijk op elkaar wanneer hij in gesprek met Kim Lian van der Meij vertelt over het succes van NextDent. Jacobs was zelf zijn eerste klant toen hij de eerste kroon geïmplanteerd kreeg die uit een 3D-printer kwam. “Tandheelkundestudenten worden nu opgeleid om implantaten uit de 3D-printer te maken” vertelt Jacobs. Het verhaal oogst bewondering bij de Soester ondernemers die spontaan applaudisseren.

Turbo’s
Maarten Buitenhuis van Tachyon vertelt over het succes van turbo’s die hij aan kleine, specialistische autofabrikanten levert. “Het is een kleine wereld waarvoor wij onze producten produceren. Zo leveren wij turbo’s voor auto’s waarvan er maar 350 zijn.” Buitenhuis, die zelf in een VW-busje rijdt, werkt in een niche markt, maar maakt wel een specialistisch product waar vraag naar is. Zijn volgende project? “Een draadloos laadsysteem."

Beste ideeën
Juryvoorzitter Paul Martens is vol lof over de 21 ideeën die zijn ingediend. “Het was een moeilijke taak voor ons. We hebben veel creatieve en leuke ideeën binnengekregen. De uitverkoren drie ideeën en hun presentaties zijn origineel en van een hoog niveau.”

Van bak naar zak
Jan de Vries, Joop Verhoef en Erica Heijkoop zijn van mening dat voor het scheiden van afval niet vier containers nodig zijn. “Je hele oprit staat vol” vertelt Jan de Vries in een onvervalst Soester accent. Afval scheiden doen we samen! Dat moet dan gebeuren door het afval in verschillende gekleurde zakken te stoppen. Deze gekleurde zakken gaan in één afvalbak. De afvalbak wordt opgehaald waarna de zakken worden gescheiden.

Herenboeren Soest e.o.
Jeroen Meeder en Rien Hazeleger zorgen met hun Herenboeren-idee voor een visualisatie-moment. Alle aanwezigen moeten met hun voeten ‘aarde maken’, de ogen dicht doen en luisteren naar de rustgevende stem van Hellen Kabel die vertelt waar de Herenboer voor staat. Gezond, lekker en betaalbaar eten van je eigen boerderij. “Dan smaakt het niet alleen anders, maar het maakt het eten tot een beleving.” De stem van Hellen is zo overtuigend dat je inderdaad de appel in je beleving proeft. De Herenboer is een concept  over controle op voedsel en regie over de productie. Duurzaam, biologisch en in harmonie met de natuur.

FunkBra
Zoals reeds vermeld: beide presentaties zijn van een hoog niveau. Anita Schimmel moet van goeden huize komen om haar twee voorgangers te overtreffen. Met haar ontwapend verhaal lukt dat de onderneemster ruimschoots. Anita stelt zich kwetsbaar op. Vertelt over haar eigen ervaring met borstkanker. “Ik had de kanker overwonnen, maar het oedeem na de behandeling beperkte mij in mijn vrijheid. Een gepensioneerde oedeemtherapeut gaf mij een stukje materiaal. Het materiaal werd gebruikt voor oedeem in armen en benen zo vertelde zij mij.”

Anita probeerde het materiaal uit en ze merkte direct dat er verbetering optrad. Zij bestelde een groter stuk materiaal en zag mogelijkheden om een product te ontwikkelen dat het leven voor vrouwen met een oedeem weer dragelijker maakt. De FUNKBra was geboren. FUNK (van Functioneel of Funktional) en ook van Funky, wat volgens het woordenboek ook staat voor elegant en swingend. BRA spreekt voor zich. De FUNKBRA is een functionele BH waarbij door het bewegen van de borsten de oedeem door de lymfe wordt weggemasseerd. Onder het prijzenswaardige motto: ‘Every girl/women deserves to feel sexy!’

De aanwezigen zijn het in grote mate eens met die stelling. Maar liefst 72% van de ondernemers stemmen voor het idee van Anita Schimmel. De resterende percentages gaan met 15% naar Van Bak naar Zak en 13% naar de Herenboeren. De nummers twee en drie zijn met wethouder Peter van der Torre, Soester Zakenkring -voorzitter Kees Wantenaar en Rabobank-vertegenwoordiger Nic Kors de eersten die de dolgelukkige Anita Schimmel feliciteren.

Anita Schimmel krijgt van de Rabobank een cheque van € 1000,00 om haar idee verder te ontwikkelen. De nummers twee en drie ontvangen van de Soester Zakenkring respectievelijk € 500,00 en € 250,00.

Natuurlijk wordt en na afloop nagepraat over de drie sympathieke ideeën. Onder het genot van een glaasje en een hapje is er voldoende ruimte voor de zo bekende Soester ondernemersgeest.

Paul Martens is namens de Soester Zakenkring een gelukkig mens. “Het was een topavond. Dan bedoel ik dat alles top was. De locatie, de winnaar, de opkomst, de presentaties, Kim Lian van der Meij. Vergis je niet in de prijswinnaar. De FunkBra zou zomaar landelijke exposure kunnen krijgen. Dan is het misschien wel het beste idee van Nederland.”

Tekst: Peter Beijer
www.woordvaardig.nl

Voor de door Jaap van den Broek gemaakte foto's, klik hier.

Voor het door de Rabobank gemaakte filmpje, klik hier.

Lees hier het persbericht van de gemeente Soest, d.d. 17 okt. 2017.
Lees hier het artikel van de hand van Melissa Hofland in de Soester Courant van 18 oktober 2017.
Lees hier het artikel uit Soest Nu.

 

Nieuwsoverzicht