Mengformule biedt nieuwe kansen voor detailhandel


Donderdag 05 oktober 2017

Een koffiebar of lunchroom in een kledingzaak of bij de opticien? Of in een lunchroom een bakje huisgemaakte tapenade kopen voor thuis. Vanaf eind november maakt de gemeente Soest dit mogelijk voor de winkelgebieden Van Weedestraat, Soest Zuid en de Rademakerstraat in Soesterberg.

In veel bestemmingsplannen is er een strikte scheiding tussen horeca en winkels of dienstverlening. Je mocht die functies niet mengen. Mede omdat er voor horeca andere regels gelden en vaak meer parkeerplaatsen nodig zijn. Nu de gemeenteraad van Soest heeft het ‘Paraplubestemmingsplan Retail en parkeernormen auto en fiets’ heeft vastgesteld wordt functiemenging (mengformule) wel mogelijk. We hebben daarbij aandacht gehad voor een eerlijk speelveld voor zowel winkeliers als horecaondernemers. Precies zoals de bedoeling was in het Retailbeleid 2016-2026 dat in december vorig jaar is vastgesteld.

Winkelen aantrekkelijker
Wethouder Van der Torre is hier blij mee. “De combinatie van functies maakt winkelen aantrekkelijker. En daar hebben zowel consumenten als de winkeliers baat bij. In deze tijd is het belangrijk dat winkeliers zich onderscheiden om zo consumenten te blijven binden. Met de mengformule bieden we ondernemers meer mogelijkheden. Ik ben heel benieuwd welke nieuwe concepten hierdoor ontstaan.”

Nieuwe regels
Detaillisten en dienstverleners in de winkelgebieden Van Weedestraat, Soest-Zuid en de Rademakerstraat mogen vanaf eind november 2017 vergunningvrij ondergeschikte, alcoholvrije, ondersteunende horeca voeren. Onder de voorwaarde dat:

·         de openingstijden van de horeca gelijk zijn aan die van de hoofdfunctie van het pand;
·         het horecadeel onderdeel is van dezelfde formule;
·         maximaal 30% van het bruto vloeroppervlak wordt gebruikt voor horeca tot maximaal 25 m2;
·         de ondernemer aan alle regelgeving voldoet voor het werken met voedingswaren (zoals de warenwet);
·         er geen terras is.

Denk aan bijvoorbeeld een kledingzaak met kleine lunchroom, een winkel met het thema duurzaamheid die duurzame producten verkoopt en ook verantwoorde lunches serveert of een boekenwinkel die een koffiebar integreert.

Andersom mag het ook: alcoholvrije horecagelegenheden in deze winkelgebieden mogen maximaal 30% van het bruto vloeroppervlak tot maximaal 25 m2 gebruiken voor de verkoop van producten. Denk aan een tearoom die ook theepotten en theekopjes verkoopt.

Bron: gemeente Soest

 

Nieuwsoverzicht