Misdrijven in Soest met 13 procent gedaald


Dinsdag 08 augustus 2017

Het totaal aantal misdrijven in Soest is in de eerste zes maanden van 2017 met 13 procent gedaald. Dit is een gunstiger ontwikkeling dan de gemiddelde regionale ontwikkeling in deze periode (-7%). Vooral woninginbraken (-36%), fietsdiefstallen (-33%) en meldingen jeugdoverlast (-11%) dalen in de gemeente Soest. Openlijk geweldzaken (+225%) en winkeldiefstallen (+33%) stijgen juist.

Burgemeester Metz: “Het is natuurlijk fantastisch dat het aantal misdrijven in onze gemeente blijft dalen, want dat is waar we naar streven: een veilige samenleving. Deze daling moeten we volhouden, maar dat kunnen we niet alleen. We blijven een beroep doen op de inwoners van Soest en Soesterberg. Ziet u verdacht gedrag in uw omgeving? Aarzel niet en bel 1-1-2. Samen maken we onze gemeente nog veiliger!”

Woninginbraken
Het aantal woninginbraken daalt, net als in 2016 en 2015, in de eerste zes maanden van 2017 (-36%). Het aantal geslaagde inbraken daalde met -27%, het aantal pogingen tot inbraak met -52%. Regionaal is het aantal woninginbraken in diezelfde periode met  6% gedaald, het aantal pogingen tot inbraak met 3% gestegen en het aantal geslaagde inbraken met 11% gedaald.

Jeugd
Het aantal meldingen van jongerenoverlast is in de eerste zes maanden van 2017 met 11% gedaald. Regionaal is er sprake van een stijging van 12%.

Veelvoorkomende Criminaliteit
Het aantal autokraken is met 7% gedaald, het aantal fietsdiefstallen met 33% en het aantal vernielingen met 9%.

Geweld
Het aantal gevallen van openlijk geweld tegen personen nam flink toe. Het gaat hier echter om meerdere aangiften bij hetzelfde incident. Incidenten van huiselijk geweld worden vaker gemeld. Voor het aanhouden van de dader is een aangifte door het slachtoffer niet verplicht: als enig letsel wordt geconstateerd kan de politie de verdachte zonder aangifte aanhouden.

Winkeldiefstallen
Ondernemers zijn alerter wat betreft het melden van diefstallen. Dit komt door de installatie van moderne apparatuur en het feit dat veel Soester ondernemers zich hebben aangesloten bij SODA. SODA helpt ondernemers om de financiële schade die gepaard gaat met winkeldiefstal te verhalen op de winkeldief.

Bron: gemeente Soest

Nieuwsoverzicht