Hoe houd ik mijn AED in leven? 4 tips


Vrijdag 19 februari 2016

Een AED is bedoeld om mensenlevens te redden, maar hoe houdt u het apparaat zelf in leven?

Stel iemand verantwoordelijk
Naast professioneel onderhoud is het goed om binnen de organisatie iemand verantwoordelijk te stellen voor een goede staat van onderhoud van de AED. Hangt het apparaat bij de receptie dan zou de receptioniste de AED in de gaten kunnen houden. In andere gevallen kan bijvoorbeeld de hoofd BHV’er het apparaat onder zijn hoede te nemen.

Batterijen en elektroden vervangen
Hoewel de apparaten onderhoudsvrij worden verkocht, is het ronduit gevaarlijk om een AED na aanschaf te negeren. De belangrijkste reden daarvoor is de levensduur van de batterijen en de elektroden. Batterijen gaan ongeveer vier jaar mee, elektroden twee jaar. Het is belangrijk om regelmatig te controleren of de verloopdatum niet is bereikt om te voorkomen dat de AED niet inzetbaar is. Nieuwe elektroden of batterijen voor de AED vindt u bij Vivon.

Let op de kleur van het LED-lampje
De defibrillator geeft zelf aan of een onderdeel zoals de batterijen moet worden vervangen. Standaard flikkert er een groen LED-lampje op het apparaat. Als er iets mis is met het apparaat, dan brandt het lampje rood. Het is aan te raden om iedere dag even te controleren of het lampje niet van kleur is veranderd.

Bewaar een AED in een droge ruimte
Om storingen te voorkomen is het belangrijk dat de AED niet in de weg hangt of ligt en daardoor steeds wordt verplaatst. Ook is het verstandig het apparaat niet in een vochtige ruimte te bewaren zoals een badkamer of sauna. Het best is het om de AED te bewaren op een vaste, overdekte en goed zichtbare plaats die gemakkelijk en voor iedereen bereikbaar is. Laat zien waar de AED hangt, bijvoorbeeld door het plaatsen van een bordje of sticker.

Lees ook:

Het uitgebreide artikel over AED-onderhoud
Alles wat u moet weten over de AED

Bron: Securitas

 

Nieuwsoverzicht