Broodfonds Eemland opgericht


Zondag 01 juni 2014

In De Blommehoeve in Eemnes is maandag het Broodfonds Eemland opgericht. Dit alternatief voor een arbeidsongeschiktheidsvoorziening voor zelfstandige ondernemers in Baarn, Soest, Eemnes en Hoogland ging van start met 23 leden en hoopt binnen een jaar uit te groeien naar tegen de vijftig leden.

Het Broodfonds werkt als een schenkkring van veertig tot vijftig ondernemers binnen een regio. De deelnemers storten iedere maand geld op hun eigen broodfonds-rekening. Wie binnen die kring ziek is, krijgt van alle deelnemers maandelijks een bedragje geschonken. Dit bedrag is bedoeld om te voorzien in het eerste levensonderhoud, een basisvoorziening. De zieke krijgt die schenkingen maximaal twee jaar. Het geld op de broodfonds-rekeningen blijft, met aftrek van schenkingen en (lage) kosten, van de deelnemers zelf. De deelnemers bepalen samen, binnen vooraf bepaalde kaders, de regels.

Voorzitter Marijke van Hamersveld opende, een kwartier later dan gepland in verband met het WK Voetbal, de bijeenkomst namens het bestuur van het kersverse Broodfonds. In haar persoonlijke speech benadrukte zij de saamhorigheid binnen de nieuwe groep: de leden spreken af elkaar in ziekte te ondersteunen. Met het zetten van handtekeningen bekrachtigden de deelnemers van Broodfonds Eemland de oprichting van hun fonds, waarna het glas werd geheven. Vervolgens maakten de leden die elkaar nog niet kenden kennis met elkaar in een speed date-setting, aan de hand van vragen als ‘Als je een miljoen won, zou je dit werk dan nog steeds doen?’ Met een drankje en een hapje werd de avond feestelijk afgesloten.
Meer informatie over het Broodfond staat op www.broodfonds.nl. Voor informatie over toelating tot het Broodfonds Eemland, mail naar broodfondseemland@gmail.com.

Nieuwsoverzicht