Start haringseizoen en Haringparty Soest-Baarn 2013 uitgesteld tot woensdag 19 juni


Woensdag 29 mei 2013

Vandaag heeft het Productschap Vis besloten dat de start van het haringseizoen is uitgesteld tot woensdag 19 juni.
Hierdoor zal ook de Haringpaty Soest-Baarn 2013 pas gehouden kunnen worden op woensdag 19 juni.

In het persbericht van het Productschap Vis staat:
Rijswijk, 29 mei 2013 – Vanmiddag is bekend geworden dat de start van het haringseizoen is uitgesteld. De haringgroothandel heeft hiertoe in overleg met de visdetailhandel en de aanvoerders besloten. De haring die tot nu toe is gevangen is nog niet van de juiste kwaliteit om tot Hollandse Nieuwe verwerkt te worden. 

De veiling van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe zal niet op 5 juni plaatsvinden maar op woensdag 19 juni. Het is voor de tweede keer in de geschiedenis dat de veiling van het eerste vaatje niet op de geplande datum voortgang kan vinden. Eerder gebeurde dit al in 2006. 

Het slechte weer van de afgelopen weken is de boosdoener. Door het ontbreken van voldoende zonlicht heeft de groei van plankton (het voedsel voor de haring) zich laat ontwikkeld. Plankton is van grote invloed op de groei van de haring. Voor een goede Hollandse Nieuwe is een haring nodig die het juiste voedsel in zijn maag heeft en een goed vetpercentage heeft. Gelukkig zijn de vooruitzichten positief. De haringen die tot nu toe zijn gevangen hebben wel voldoende voedsel in hun maag, maar dit is nog niet omgezet in vet.

Het uitstel van het haringseizoen heeft grote gevolgen voor tal van evenementen die al gepland staan. Diverse haringparty’s zullen de datum aanpassen en na de veiling van het eerste vaatje volgen. Vanwege de grote omvang en praktische redenen zal Vlaggetjesdag Scheveningen wel doorgang hebben op zaterdag 8 juni. Uiteraard heeft de haringgroothandelsvereniging deze consequenties in haar besluitvorming meegenomen. “Het seizoen starten met een haring van mindere kwaliteit is geen optie. De consument die de eerste haring van het nieuwe seizoen vindt tegenvallen, verlies je mogelijk voor het hele seizoen”, aldus Nico de Jong, voorzitter van de haringgroothandelsvereniging.
Einde persbericht.

Met vriendelijke groet.
Organisatie Haringparty Soest-Baarn 2013,
Frederieke Boomsma, Vincent van der Wardt, Stephan Ott en Paul Martens

Nieuwsoverzicht