Succesvolle haringparty met vette opbrengst


Donderdag 04 juli 2024

Hét jaarlijkse netwerkfeestje van ondernemend Soest en Baarn stond donderdagavond op de agenda. Plaats van handeling: De Soester Duinen. 'Excuus' voor het feestje: de nieuwe haring. Mooi meegenomen: de Amerikaanse veiling voor diverse goede doelen met als opbrengst 19.850 euro. De haringparty is een garantie voor succes.

De eerste ondernemers druppelen om vijf uur binnen. De vrienden Jan van Zal en Joop Verhoef gaan de dorst te lijf met een versgetapt pilsje. Ze zijn ook langs de kraam van vishandel 't Hoekje gegaan die in de hoek van de zaal staat opgesteld. Van Zal laat zich het zilte zeebanket goed smaken: ,,Hij was nog nooit zo vet als dit jaar", analyseert hij. ,,Dat zegt hij elk jaar", lacht Verhoef.

De twee Soesters zijn de voorbode van het 100-koppig publiek dat bijeen komt voor de Haringparty die wordt georganiseerd door onder andere de Soester Zakenkring en Koninklijke Horeca Nederland. Alle deelnemers hebben elk al 75 euro ingelegd om aanwezig te zijn.

De vaste veilingmeesters Stephan Ott en Antonio van den Hengel brengen het eerste vaatje nieuwe haring via het systeem van de Amerikaanse veiling aan de man. Elke bezoeker van de Haringparty heeft een bord gekregen dat correspondeert met zijn of haar bedrijf. Van den Hengel legt het uit aan de gezellig keuvelende ondernemers: ,,Doe jij je bord omhoog, dan heb je een bod van vijftig euro gedaan. De computer geeft aan welk bod een prijs heeft. Het laatste bod is voor het vaatje."

Zo 'vliegen' de bordjes tijdens de veiling omhoog. De eerste prijs is voor de gemeente Soest. Wethouder Karin Scholten neemt dankbaar een waardebon van IJssalon Bemer in ontvangst. De prijzen wisselen snel van eigenaar, van dinerbonnen tot flessen wijn en van een uurtje gratis juridisch advies van Bres Advocaten tot een uur bowlen bij Bowling Overhees. Hilariteit alom als bowling-eigenaar Wilco Wernsen zijn eigen bowlingbon wint die hij direct weer ter beschikking stelt.

Joop Verhoef heeft pret voor tien als de Baarnse burgemeester Mark Röell een door Verhoef ter beschikking gesteld pak Soester Streekkoffie wint. ,,Dat vind ik mooi, gaan ze in Baarn ook van onze koffie genieten."

Uiteindelijk komt het winnende bod van de Loosdrechtse projectontwikkelaar Johan Zijtveld (JeeGee Vastgoed). Zijn bod brengt het eindbedrag op 19.850 euro dat na de zomer wordt verdeeld over diverse goede doelen. Zijtveld, in Soest onder meer nauw betrokken bij de transformatie van het Birkstaete-pand, reageert verheugd. ,,Ik heb in tien jaar misschien wel tweehonderd keer een bordje omhoog gedaan en nu eindelijk de winnende."

Het vaatje haring krijgt een goede bestemming, geeft Zijtveld direct na de 'winst' aan. ,,Ik doneer deze aan Dierenzorg Eemland. Die houdt binnenkort een vrijwilligersfeest en daar mogen zij de inhoud van dit vaatje nuttigen." Armand Trippaers, penningmeester van Dierenzorg Eemland, neemt het vaatje dankbaar in ontvangst.

Foto's van Jaap

Nieuwsoverzicht