Coronacrisis Provincie Utrecht


Donderdag 01 juli 2021

Als bijlage stuur ik jullie hierbij de nieuwe economische coronamonitor, editie 18. Highlights hierin: economische prognoses voor Nederland én Utrecht verhoogd; werkloosheid daalt en personeelstekort groeit weer; klein mkb in deelsectoren van horeca, retail en reisbranche financieel kwetsbaar. Uiteraard is de monitor deelbaar met jullie organisatie, bestuurders en ondernemers(verenigingen). 

Graag maak ik jullie nog een keer attent op onze regionale online coronaherstelconferentie op vrijdag 9 juli. In twee talkshows gaan experts en ondernemers in op de toekomst van het MKB en van winkelgebieden. In vier breakoutsessies delen ondernemers uit de regio lessons learnt uit de afgelopen periode en hoe zij hun ambities op gebied van innovatie, duurzaamheid, digitalisering en personeelsbeleid komende tijd gaan vormgeven. 

Zouden jullie deze miniconferentie via jullie eigen Linkedin-accounts onder de aandacht willen brengen? Jullie kunnen hiervoor de volgende links gebruiken:

LinkedIn-bericht vanuit provincie: https://www.linkedin.com/posts/provincie-utrecht_ben-jij-benieuwd-hoe-het-gaat-met-het-mkb-activity-6815964498168430592-Bat6

Of dit bericht met alle sprekers: https://www.linkedin.com/posts/moniqueroso_ben-jij-benieuwd-hoe-het-gaat-met-het-mkb-activity-6816068999269371904-wWbL

De link naar de eventwebsite: https://backinbetterbusiness.nl/

In deze monitor brengt het team Economie informatie samen die een beeld vormt van de economische impact van de coronacrisis op korte en middellange termijn.

De basis wordt gevormd door openbare informatie uit verschillende bronnen.

De monitor pretendeert niet volledig te zijn, maar is bedoeld om een impressie te geven.

De focus ligt op de economische gevolgen van coronacrisis in brede zin. De meeste gegevens in deze monitor zijn niet ouder dan twee maanden.

Vragen of suggesties over de inhoud? Mail: monique.roso@provincie-utrecht.nl

het complete document:  https://static.reto.media/zakelijksoestnl/upload-2021/monitor-18-impactcoronacrisis-juni-2021.pdf

De hoofdpunten hieruit:

  • ondernemers optimistischer over effecten corona-crisis
  • economische prognoses voor Nederland én Utrecht verhoogd
  • groeispurt aantal bedrijven
  • aantal faillissementen onder niveau voorgaande jaren
  • ondernemers torsen schulden mee
  • er is herstelbeleid nodig voor bedrijven die wel levensvatbaar zijn maar die door de coronacrisis te hoge schulden hebben opgebouwd.
  • drie op tien Utrechtse ondernemers gebruiken minstens 1 steunmaatregel
  • werkloosheid daalt en personeelstekort groeit weer;
  • klein mkb in deelsectoren van horeca, retail en reisbranche financieel kwetsbaar.

 

Nieuwsoverzicht