Nieuws KvK CORONALOKET


Dinsdag 16 maart 2021

Inhoudsopgave
• Inleiding
• Vragen en antwoorden KVK CoronaLoket
• Feiten en cijfers
• Goede zaken
• Uitgelicht
• Handige links
• Bijlage: Provinciale en regionale initiatieven


Inleiding
Op verzoek van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, geeft KVK samen met partners invulling aan het CoronaLoket voor ondernemers. Dit loket is bedoeld voor vragen over de gevolgen van het coronavirus voor bedrijven en ondernemers. Het loket is te bereiken via www.kvk.nl/corona en 0800 2117. Het KVK CoronaLoket is telefonisch bereikbaar van 8.30 uur tot 17.00 uur voor ondernemersvragen.


Vragen en antwoorden KVK CoronaLoket
Hoe organiseer ik nu gemakkelijk het winkelen op afspraak?
Ik heb een winkel waarbij ik nu per 25 m2 op afspraak een klant mag ontvangen. Ik vind het ingewikkeld om dit allemaal goed in te plannen met telefoontjes en mailverkeer. Hoe kan ik dit nu handig en volgens de regels doen? Antwoord: De minimale tijdslot is 10 minuten. Je mag als ondernemer zelf een langer tijdslot kiezen. Inretail wijst leden op het reserveringssysteem van onlineafspraken.nl | INretail


Wat mag volgens coronaregels met hondenschool en andere ‘sport en spel’?
Ik heb een hondenschool en geef les aan groepen hondenbezitters. Buiten is de groepsgrootte nog max. 2. Voor volwassen sporters van 27 jaar en ouder is vanaf 16 maart groepsgrootte max. 4 op aangewezen buitensportlocaties van verenigingen e.d. Waar valt een hondenschool onder?
Antwoord: Hondentraining valt onder ‘sport en spel’, dus vanaf 16 maart kan dit in groepen van max. 4 personen, excl. instructeur op een aangewezen sportlocatie van de hondenschool- of vereniging. Buiten in bijvoorbeeld parken mag dit niet, tenzij de gemeente een dergelijke locatie daarvoor aanwijst. Informatie over Corona en sport.


Mijn hoofdactiviteit komt niet overeen met de registratie bij KVK.
De subsidie voor Tegemoetkoming Vaste Lasten is gebaseerd op een gemiddeld vaste lasten percentage van de branche, zoals bepaald door het CBS. Er zijn veel vragen binnengekomen van ondernemers die op de peildatum van 15 maart 2020 in werkelijkheid een andere hoofdactiviteit hadden, dan dat in het Handelsregister was geregistreerd.
Antwoord: Het College van Beroep voor het bedrijfsleven deed eind 2020 uitspraak in 3 zaken over de TVL-aanvraag vanwege een andere hoofdactiviteit. De rechter was van mening dat subsidieverstrekker RVO nader onderzoek kan doen naar de hoofdactiviteit. Ondernemers kunnen bezwaar maken met bewijsstukken. Op 10 maart 2021 is de bezwaarprocedure van RVO gepubliceerd. Deze uitspraak is relevant voor aanvragen voor 2020-Q4, 2021-Q1 en -Q2.


Veel gestelde vragen over corona
Dagelijks bellen ondernemers het KVK Coronaloket met vragen over o.a. regelingen, maatregelen en financieringsmogelijkheden. De belangrijkste vragen en antwoorden staan in dit overzicht.

Het complete overzicht is te lezen op:  https://static.reto.media/zakelijksoestnl/upload-2021/kvk_coronaloket_nieuwsbrief_16mrt21_def.pdf

Nieuwsoverzicht