Nieuws KvK CORONALOKET


Maandag 22 februari 2021

Inhoudsopgave
• Inleiding
• Vragen en antwoorden KVK CoronaLoket
• Feiten en cijfers
• Goede zaken
• Uitgelicht
• Handige links
• Bijlage: Provinciale en regionale initiatieven
Inleiding
Op verzoek van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, geeft KVK samen met partners invulling aan het CoronaLoket voor ondernemers. Dit loket is bedoeld voor vragen over de gevolgen van het coronavirus voor bedrijven en ondernemers. Het loket is te bereiken via www.kvk.nl/corona en 0800 2117. Het KVK CoronaLoket is telefonisch bereikbaar van 8.30 uur tot 17.00 uur voor ondernemersvragen.
Vragen en antwoorden KVK CoronaLoket
Subsidie op omscholing?
Ik werk in de muzieksector en wil me vanwege de economische situatie rond corona nu omscholen, is er subsidie mogelijk om dit te bekostigen?
Antwoord: Via NL leert door bieden scholingsinstituten hiervoor in 2021 diverse extra (online) programma’s aan. Ook via het Leerwerkloket in je regio zijn er mogelijkheden voor omscholing of ontwikkeltrajecten. Als je geen aanspraak kan maken op studiefinanciering dan is er wel nog een fiscale regeling voor aftrek van studiekosten.
Hoe werkt Tegemoetkoming Vaste Lasten als je voor omzet margeregeling gebruikt?
Ik heb een autohandel waarbij ik btw reken over de winstmarge, en niet over de gehele omzet. Bij de aanvraag voor de TVL-regeling, moet ik mijn omzet(-verlies) aantonen met de btw-aangifte. Hoe verloopt deze aanvraag als ik gebruik maak van de margeregeling?
Antwoord: In de Tegemoetkoming Vaste Lasten(TVL) staat dat als je niet over de hele omzet btw betaalt, je de omzet op een andere wijze kan aantonen via een extra document. RVO zal deze aanvragen handmatig toetsen. Informatie van RVO over Berekening Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) | RVO.nl | Rijksdienst
Mag een juwelier op afspraak open voor advies en opmeten van trouwringen?

Ik heb een juwelierszaak, en aanstaande echtparen willen hun trouwringen bij mij uitzoeken en ik moet de maat kunnen nemen. In Duitsland is 1 adviesgesprek per uur mogelijk, maar in Nederland? Kan ik op afspraak open?
Antwoord: Een juwelier mag op dit moment geen detailhandel klanten ontvangen in zijn winkel. Wel kunnen klanten reparatiewerk afgeven en ophalen. Bestellen en afhalen via “click & collect” mag sinds 10 februari, maar dit moet wel aan de deur of buiten gebeuren. Corona en de regels voor winkeliers | Coronavirus COVID-19 | Rijksoverheid.nl
Veel gestelde vragen over corona
Dagelijks bellen ondernemers het KVK Coronaloket met vragen over o.a. regelingen, maatregelen en financieringsmogelijkheden. De belangrijkste vragen en antwoorden staan in dit overzicht.

lees meer: https://static.reto.media/zakelijksoestnl/upload-2021/kvk_coronaloket_nieuwsbrief_23feb21_def.pdf

Nieuwsoverzicht