Loek de Rooij: ‘Het infuus moet klaar staan!’


Zondag 25 oktober 2020

Kersverse voorzitter Soestdijkse Grachten wil helpende hand bieden

Tijdens de algemene ledenvergadering van de Stichting De Soestdijkse Grachten in september van dit jaar werd Loek de Rooij aangesteld als voorzitter. De nieuwe preses is een ervaren bestuurder. Hij vertelt over zijn plannen en ideeën. ,,Juist nu moeten wij er staan voor onze leden!”

Loek de Rooij is 35 jaar lang het gezicht van de AutoRooij Groep geweest. Op de plek waar ooit het autobedrijf stond komt nu een appartementencomplex. Tegenover de rotonde Birkstraat/Soesterbergsestraat ontwikkelt Invalescet (wat betekent ; “deze plek zal beter worden”), een bedrijf van Loek de Rooij, een bijzondere woonomgeving waarin veiligheid, duurzaamheid en woongenot voorop staan. De nieuwe voorzitter kan er gloedvol en boeiend over vertellen. ,,Het heeft even geduurd maar in februari 2021 gaan we slopen en een maand later start de bouw.”

Het is Loek de Rooij ten voeten uit. Met het vorderen der jaren vloeit de energie niet weg. Integendeel: de nieuwe voorzitter van Stichting De Soestdijkse Grachten bruist van de ideeën.

Proactief
,,Het bestuur moet de handen aan het bed hebben!”, zegt Loek. Hij bedoelt daarmee dat bestuursleden van de stichting proactief moeten reageren bij vragen en/of problemen van de leden. ,,Als stichtingsbestuur moeten we er zijn voor de leden. Wij hebben in het bestuur meer dan genoeg ervaring en knowhow die wij inzetten wanneer leden problemen hebben. Bijvoorbeeld bij gedoe met vergunningen of het contact met de gemeente of provincie. De actie voor hulp moet bij de ondernemer liggen, maar hij of zij moet weten dat wij er zijn voor hulp en ondersteuning daar waar nodig. We moeten niet op afstand besturen. Tegen leden zeggen we: ‘Jouw probleem wordt ons ons gezamenlijk probleem en samen zoeken en vinden we een oplossing’.”

De voordelen van het lidmaatschap van de Stichting Soestdijkse Grachten kan zich op diverse manieren uiten vertelt Loek. ,,Het infuus moet klaar staan! De coronacrisis slaat om ons heen en diverse ondernemers staan met hun rug tegen de muur. Juist nu moeten wij er staan, met hulp, met advies en met ons netwerk. Als stichting kweek je alleen maar sympathie als je met de leden meedenkt en meewerkt.”

Bestuurlijke ervaring
De kersverse voorzitter spreekt uit ervaring. Hij heeft diverse bestuursfuncties bekleed. Zo was hij voorzitter van VNO/NCW en van de lokale politieke partij Soest2002. Bij voetbalvereniging SEC werkte hij samen met voorzitter Peter Koelewijn en als voorzitter van de ondernemerskring Bunschoten leerde hij hoe hij ondernemers op één lijn moest krijgen. ,,In die Spakenburgse tijd werd ik gevraagd als voorzitter van sv Spakenburg, maar dat zou mij klandizie van IJsselmeervogels-mensen gekost hebben. Heb ik dus maar niet gedaan.”

Loek gaat de confrontatie niet uit de weg, maar maakt een verschil tussen zakelijk en persoonlijk. ,,Namens de BOVAG heb ik vijftien jaar lang de Cao-onderhandelingen met de vakbonden mogen voeren. Ik lag elk jaar wel ‘met die mensen in de heg’. Dat waren scherpe vergaderingen. Maar één keer per jaar nodigde ik die mensen uit, kookte ik voor ze en gooiden we een berg zand over het probleem.”

Voor de komende bestuursperiode heeft de voorzitter genoeg ideeën. ,,Ledenwerving is belangrijk. Nieuwe leden en ondernemers die nieuw zijn binnen ons industrieterrein gaan we bezoeken. ‘Freeriders’ willen wij op hun verantwoording aanspreken. De kracht van een goed georganiseerd bedrijventerrein zit in het collectief, alleen zo kunnen we succesvol zijn en blijven.”

Tekst: Peter Beijer
www.woordvaardig.nl

Bij de foto: Loek de Rooij overhandigt aan zijn voorganger Remco Dorrestijn een bos bloemen. De nieuwe voorzitter bruist van de ideeën.

Nieuwsoverzicht