Weekbericht Corona maatregelen in Soest


Donderdag 09 april 2020

PERSBERICHT  Weekbericht over Corona-maatregelen in de gemeente Soest

7 april 2020

Het Kabinet maakte op 31 maart bekend dat de maatregelen verlengd worden tot 28 april. In dit overzicht leest u wat dat voor Soest en Soesterberg betekent. Dit overzicht versturen we iedere week op dinsdagmiddag. 

Burgemeester Rob Metz: “Ik ben tevreden en onder de indruk. De inwoners van Soest en Soesterberg leven de Corona-regels echt na. Mensen genieten van het lekkere weer in hun eigen tuin en balkon en trekken er niet massaal op uit. Maar we zijn er nog niet. De grootste piek voor de zorg moet nog komen. Thuis blijven, handen wassen, afstand houden. Dat blijven de criteria waar iedereen zich aan moet houden. Alleen zo zorgen we ervoor dat het virus zich niet verder verspreidt en dat we de zorg kunnen blijven bieden die nodig is.”

Cijfers van het RIVM

Het RIVM geeft per gemeente het aantal in ziekenhuizen opgenomen Coronapatiënten weer. Op https://allecijfers.nl/nieuws/statistieken-over-het-corona-virus-en-covid19/ vindt u de actuele aantallen.

Noodverordening

Op vrijdagavond 3 april is een geactualiseerde noodverordening in werking getreden. De belangrijkste wijziging is het sluiten van gezamenlijke sanitaire voorzieningen op campings, recreatieparken en kampeerveldjes. Dit geldt ook voor openbare toiletten in parken en natuurgebieden.

Rustig in natuurgebieden – maatregelen ook in Paasweekend van kracht
Het was afgelopen weekend rustig in de natuurgebieden. Er waren ook weer verkeersregelaars aanwezig om de mensen te informeren en ze te verzoeken om weer naar huis te gaan. Maar die hadden het minder druk dan vorig weekend. De toegangswegen naar de Soester Duinen zijn dicht en er mag door dagjesmensen niet geparkeerd worden in de wijk. De maatregelen rond de Soester Duinen blijven ook in het Paasweekend van kracht. Alleen lopend of fietsend kun je de duinen nog bezoeken. En in de duinen zelf wordt ook gecontroleerd.

Maatregelen ter ondersteuning van ondernemers in Soest 
Vele honderden ondernemers uit Soest en Soesterberg hebben bij BBS een aanvraag ingediend voor ondersteuning. Wethouder Liesa van Aalst: “Ondernemers krijgen het steeds moeilijker. We doen er alles aan om snel ondersteuning te regelen.” Deze ondersteuning kan worden aangevraagd in de vorm van een aanvullende uitkering voor levensonderhoud en/of voor bedrijfskapitaal. Gemeenten worden door het Rijk volledig gecompenseerd voor het extra beroep op aanvullende bijstand. 
 
Uitstel van betaling gemeentelijke belastingen:

  • In lijn met het beleid van de Rijksbelastingdienst kunnen ondernemers op verzoek ook uitstel van betaling van de gemeentelijke belastingen krijgen.
  • Markt- en standplaatsgelden zijn voor het eerste kwartaal nog niet opgelegd. De heffing hiervan wordt mogelijk tot een latere termijn opgeschort.
  • Leges voor onder meer terrasvergunningen, evenementen etc. die vanaf 1 januari zijn ingediend, zijn nog niet opgelegd. Momenteel wordt geïnventariseerd om welke aantallen en soorten leges het gaat voordat hier een besluit over genomen wordt.

Tijdelijke ontheffing van de Winkeltijdenverordening 
Het college besloot vorige week tot een tijdelijke ontheffing van de Winkeltijdenverordening, zodat winkeliers onze inwoners beter kunnen bedienen. Dat betekent concreet dat winkeliers op zondag de mogelijkheid erbij krijgen om vanaf 8.00 uur te openen voor door de winkeliers gedefinieerde (speciale) doelgroepen. En zij mogen van 10.00 tot 20.00 uur geopend zijn voor regulier winkelend publiek. Inwoners kunnen zo hun noodzakelijke boodschappen doen met een minimale kans op besmetting doordat zij beter gespreid kunnen winkelen.

Ook de laad- en lostijden zijn verruimd om de druk op de distributiecentra en supermarkten te verlichten en ervoor te zorgen dat voedsel voldoende voorradig blijft.

Opschorting huur en pacht

Partijen die een huur- of pachtovereenkomst bij de gemeente hebben, kunnen het betalen van huur of pacht drie maanden uitstellen.

Andere gedupeerden
Ook heeft de gemeente dagelijks contact met partijen waarmee we samenwerken in Soest en Soesterberg. Burgemeester Rob Metz: “We houden de eventuele effecten op de vitale processen voor inwoners voortdurend in de gaten. Dat is erg belangrijk voor bijvoorbeeld ouderen en de opvang van kinderen van ouders met een vitale functie.”

Celstraf voor Corona-spuger
Op vrijdagmiddag 3 april werd een man voor zes weken cel en €500 schadevergoeding veroordeeld. De man was op 1 april in een huis aan de Rubenslaan Soest aangehouden. Na zijn aanhouding hoestte hij de agent in het gezicht en bleef doorhoesten in de auto.

Wekelijks videobericht op Facebook
Iedere woensdag maakt de burgemeester een videobericht. Dit bericht staat op de Facebookpagina van de gemeente Soest. Rob Metz: “Afgelopen woensdag bedankte ik de inwoners van Soest en Soesterberg. Iedereen houdt zich goed aan de opgelegde maatregelen. Helaas moest ik ook mededelen dat een inwoner van Daelhoven is overleden aan de gevolgen van Corona.” De videoberichten van burgemeester Metz zijn voortaan ook via de kabelkrant te beluisteren (alleen audio), zodat nog meer mensen er toegang tot hebben
.

 

 

 

Nieuwsoverzicht