Judith de Pagter: 'Veel sterkte en gezondheid'


Donderdag 02 april 2020

Het zijn onzekere en angstige tijden nu het coronavirus door de wereld raast. Ook het Soester bedrijfsleven heeft te maken met de ‘intelligente lockdown’ in ons land. Zo ligt de horeca stil tot minimaal 28 april en zijn evenementen met vergunning tot 1 juni verboden.

Toch zijn er legio voorbeelden van nieuwe samenwerkingen en initiatieven die in deze donkere periode ontstaan. Restaurant De Soester Duinen schrijft een actie uit voor cadeaubonnen die in te leveren zijn na de Coronacrisis, restaurants leveren maaltijden aan huis of gaan cateren, Smurfit Kappa heeft een tekstbord op de stoep gezet voor nieuw personeel. In deze dagen is, ondanks alle ellende, een grote saamhorigheid en creativiteit te zien. Ondernemers helpen elkaar daar waar nodig. Initiatieven worden opgestart om het contact met de klanten op een andere manier te bewerkstellingen. Dat is hartverwarmend.

Onze gedachten gaan uit naar bedrijfstakken die zwaar worden geraakt door deze plotselinge crisis. Denk aan horeca, sector toerisme, retail, alle contactberoepen, kleine zelfstandige ondernemers die hun hele omzet zien wegvallen. Gelukkig is er financiële ondersteuning vanuit de Nederlandse Overheid en vanuit gemeentes voor veel verschillende ondernemers. Een van die regelingen is uitbreiding van de maatregel TOGS waarvan nu ook non-food retail bedrijven gebruik mogen maken. Via de regeling TOGS kunnen ondernemers een eenmalige tegemoetkoming van 4.000 euro netto krijgen waarmee ze hun vaste lasten kunnen betalen, zoals bijvoorbeeld de huur van een bedrijfspand.

Wethouder Liesa van Aalst heeft namens de gemeente Soest een open brief geschreven aan de ondernemers in Soest. De brief is elders via deze nieuwsbrief/website te downloaden en te lezen.

Wij wensen heel ondernemend Soest in deze moeilijke tijd veel sterkte en bovenal veel gezondheid toe. Laten we goed op elkaar letten en wanneer deze crisis tot een einde is gekomen gaan we met nieuwe inzichten en enthousiasme aan de slag. 

Judith de Pagter,
voorzitter Soester Zakenkring

Nieuwsoverzicht