Bas de Haas neemt aantal taken van Henk van Asch over


Donderdag 12 september 2019

BMO-manager Henk van Asch heeft zijn handen vol aan het beheer van de bedrijventerreinen. Hulp was nodig en die kwam er dit jaar ook. Een telefoontje van René Moraal deed het balletje rollen voor Bas de Haas. De Soester die door zijn werk voor Het Honk een flink netwerk in zijn woonplaats heeft opgebouwd werd gepolst om Henk terzijde te staan. Dat wilde Bas wel. Sinds 1 juli is hij verantwoordelijk voor ‘twee grote takenlijsten’.

Bas de Haas (59) is geen onbekende in Soest. In 2013 startte hij Het Honk, een non-profitorganisatie die werkeloze mensen uit Soest, Baarn en Bunschoten helpt om actief te worden op de arbeidsmarkt. Het initiatief werd een succes. Vanaf de start werden meer dan 40 mensen aan een baan geholpen. ,,Dat is vooral te danken aan keihard netwerken”, vertelde Bas toentertijd in een interview.

Tegenwoordig heeft Bas zijn eigen onderneming onder de naam CCMD, dat staat voor Corporate Coaching en Managementdiensten. ,,Waar ik mij vooral mee bezig houd is om primaire processen binnen een bedrijf onder controle te krijgen. Daarbij gebruik ik de Eisenhouwer-matrix. Dat is een veelgebruikt model binnen timemanagement. Het zet enerzijds urgentie en anderzijds belangrijkheid van taken en opdrachten tegen elkaar in het licht en het helpt om prioriteiten te stellen.”

Ervaring
Als procesverbeteraar in het bedrijfsleven heeft Bas genoeg knowhow en ervaring om een deel van de taken van Henk van Asch over te nemen. Bas: ,,Met Henk heb ik de taken geïnventariseerd. Per 1 april had ik al een aantal klussen overgenomen en per 1 juli werden dat twee grote takenlijsten. We hebben heldere afspraken gemaakt. Ik hou mij nu bezig met de beveiliging en surveillance. Dat betekent dus ook het nodige contact met Securitas. Daarnaast valt het groenonderhoud en zaken als cameratoezicht en de slagbomen onder mijn takenpakket. Overigens zijn mijn taken niet alleen voor de Soestdijkse Grachten maar ook voor de Centurionbaan in Soesterberg. Als er iets, dan ga ik altijd naar de ondernemer toe. Ik hoor de vraag of het probleem aan en probeer een oplossing te vinden. Ik kan geen ijzer met handen breken, maar met foto’s en tekst stel ik vast wat er is en ga dan aan de slag.”

In de praktijk betekent dat Bas de nodige gesprekken voert. De ene keer is dat met een ondernemer die vragen heeft over parkeren en de toegang tot het bedrijventerrein, een ander moment zit hij met ambtenaren van de gemeente Soest om de tafel.

Energietransitie
Met ambtenaar Puck Brunet de Rochebrune heeft Bas overleg over de energietransitie. Als regievoerder is Puck namens de gemeente Soest verantwoordelijk voor het (op te zetten) programma energietransitie. De gemeente neemt de ambitie van Den Haag over en zet in op het behalen van de doelstelling om in 2030 49% CO2-uitstoot te reduceren en in 2050 nagenoeg CO2-neutraal te zijn.

Bas: ,,De ambitie is er en ook de Soestdijkse Grachten heeft de ambitie voor de energietransitie opgeschroefd. Dit dragen wij ook uit naar de gemeente. Wij willen de daken vol met zonnepanelen, laadpalen die lokaal gebruikt worden, ledverlichting en bouwkundige maatregelen. De landelijke richtlijnen worden één op één gevolgd. Overigens ben ik van mening dat energie besparen nog steeds de voordeligste manier is. Aardgas is ook een schone brandstof. We moeten het alleen niet uit Groningen halen.”

Lokale samenleving
De contacten in Soest bevallen Bas prima. Hij doet dan ook graag wat voor de lokale samenleving. Zo is hij klankbord en trainer/begeleider bij de Ondernemersladder en jurylid voor het Beste Bedrijf van Soest (waarvan de winnaar bekend wordt gemaakt tijdens het Ondernemerscongres op 30 oktober).

,,Ik ben er blij mee”, zegt Bas over zijn BMO-werkzaamheden. ,,Het zijn taken waar een kop en staart aan zit en waar ik persoonlijk graag mijn schouders onder wil zetten.”

Interview en tekst: Peter Beijer

Nieuwsoverzicht