Thematische herinrichting van het groen op rotondes


Donderdag 10 januari 2019

In de tweede helft van januari richten we de middencirkels van drie rotondes in Soest thematisch in; de rotonde Koningsweg – Dorpsstreek, de rotonde Koningsweg – Dalweg en de rotonde Steenhoffstraat - Dalweg. Rotondes hebben niet alleen een verkeerskundige functie, het zijn ook representatieve plekken waar dagelijks duizenden mensen langs komen. 

Wethouder Aukje Treep: “De rotondes in Soest dopen we om tot prachtige, groene oases! Door een goed uitgedokterd beplantingsassortiment en kunst te kiezen, zijn ze niet alleen visueel aantrekkelijk maar ook nog eens zeer onderhoudsvriendelijk. Zo kunnen ze weer jaren mee!”

Rotondes in Soest
In een tweetal doorgaande ontsluitingswegen in Soest, het oude lint Burgemeester Grothestraat – Birkstraat en het nieuwe lint; de Koningsweg, liggen verschillende rotondes. Daarnaast zijn er een aantal op zichzelf staande rotondes verspreidt in Soest. In totaal liggen in Soest 10 rotondes. Elk lint met rotondes staat symbool voor Soest met een eigen thema. Binnen dit thema kan elke rotonde zijn eigen identiteit krijgen. Door middel van o.a. kunst, beplanting en inrichting kan vorm worden gegeven aan het thema en de herkenbaarheid van de individuele rotonde.
De rotondes langs het oude lint (van de Burg. Grothestraat  tot en met de Birkstraat) in Soest hebben een eigen identiteit, passend binnen het thema ‘Koninklijke allure’. De rotonde Steenhoffstraat - Dalweg krijgt  ook dit thema. De rotondes op de Koningsweg hebben het thema ‘Utrechtse Heuvelrug’. De rotonde op Koningsweg – Dalweg richten we naar dit thema in en de rotonde Koningsweg – Dorpstreek richten we in op het thema ‘agrarische cultuurhistorie’.

Nieuwe inrichting middencirkel rotondes door hoveniersbedrijven
Via een prijsvraag zijn verschillende lokale en regionale hoveniersbedrijven met ervaring in het inrichten en onderhouden van rotondes opgeroepen. Twee hoveniersbedrijven hebben  gewonnen. Hoveniersbedrijf De Vuursche uit Nijkerk gaat twee door hen bedachte ontwerpen uitvoeren op de rotondes van de Koningsweg – Dorpstreek (start uitvoering op 6 februari a.s.) en de rotonde Steenhoffstraat – Dalweg (start uitvoering 23 januari a.s.). Hoveniersbedrijf Bouw Bulderweg, ook uit Nijkerk gaat hun ontwerp voor de rotonde Koningsweg - Dalweg uitvoeren. De werkzaamheden op deze rotonde (Koningsweg – Dalweg) starten op 21 januari a.s. Alleen de middencirkel van de rotondes worden door de hoveniers ingericht.

Evaluatie
Na een jaar volgt een evaluatie, bij positieve uitkomst gaan we de overige rotondes (met uitzondering van de rotonde Nieuwerhoekplein, die wordt succesvol geadopteerd door het bedrijf Cultuurtechniek H.G. van Dorresteijn,) verspreid over twee jaar herinrichten.

Verkeersveiligheid rotondes
We starten dit jaar met het onderzoek naar de verbetering van de verkeersveiligheid op vier rotondes in Soest. Daar vallen deze drie rotondes ook onder. De herinrichting van het groen staat hier los van. Uiteraard toetsten wij het ontwerp van de groeninrichting wel op de verkeersveiligheid van deze rotondes.

Bron: gemeente Soest

 

Nieuwsoverzicht