Samenwerken aan duurzame warmte


Vrijdag 08 juni 2018

Stedin, Portaal, Larderel Energy, Energie Actief Soest, Greenvis, Cocon Wonen, Heilijgers, Vorm Vastgoed, Solar Runway en de gemeente Soest onderzoeken de mogelijkheden voor duurzame warmte. Op 6 juni ondertekenden zij een Intentieverklaring Duurzame Warmte Soest en Soesterberg. Duurzame warmte is een belangrijk alternatief voor aardgas. Met de ondertekening geven de partijen aan samen te willen werken aan een ‘Aardgasvrij Soest en Soesterberg’. 

In haar eerste weken als wethouder Duurzaamheid, zet Nermina Kundic direct al een belangrijke eerste stap in de lokale energietransitie, hoewel ze ook aangeeft dat het voorwerk door de vorige wethouder is gedaan. ”Samen gaan we aan de slag”, sprak ze tijdens de bijeenkomst. ”Daarom ondertekenen we als samenwerkende partijen deze intentieverklaring, een mooie stap naar een aardgasvrij Soest en Soesterberg.”

Rol gemeente en kansrijke gebieden
Bij de hele energietransitie is een belangrijke regierol voor de gemeente bedacht. Samen met deze en nog diverse andere partijen is eerder dit jaar al gekeken naar de alternatieven voor aardgas in Soest. Een grove schets van kansrijke gebieden is gemaakt. Belangrijke factoren hierbij zijn bijvoorbeeld de locaties waar Stedin in onze gemeente een aantal broze leidingen moet vervangen. Of waar gebouwen van woningbouwcorporaties aan een grootschalige renovatie toe zijn. Of waar de gemeente de riolering in de toekomst moet vervangen. 

Versneld van aardgas af
Dit voorjaar gaf het kabinet aan versneld van aardgas in de gebouwde omgeving af te willen. Daarnaast moeten ook de bedrijven, winkels, scholen en andere gebouwen van het aardgas af. Om al die gebouwen los te koppelen van het aardgas, zijn verschillende maatregelen nodig: isolatie, een nieuwe energie-infrastructuur, energieopslag en nieuwe duurzame warmtebronnen.

Bron: gemeente Soest

Nieuwsoverzicht