Project 142 - stand van zaken


Maandag 07 mei 2018

Ruim anderhalf jaar zijn we met een klein groepje druk doende de verschillende nationaliteiten in Soest onder de aandacht te brengen. Bijna zeventig (70) gesprekken en andere reportages zijn door Rob Thoomes op video gezet, gemonteerd en gepubliceerd.

Na een aarzelende start op alle werkdagen te zien op de Kabelkrant van Radio Soest dankzij de medewerking van Karel Krop. Ook op Radio Soest op vrijdag te horen. Wekelijks verscheen er in de Soester Courant een rubriek Project 142, waarin een “Soester met een ander vaderland” werd voorgesteld. En via TVSoest.nl zijn alle opnames dagelijks te zien.

Grote waardering voor de medewerkers die dit allemaal mogelijk hebben gemaakt. Helma van den Berg, Ad van Veen, Lex Bergers, Frans Bos, Herman Posthuma, Rob Thoomes en medewerkers van de gemeente Soest. Een fantastische prestatie. 

Take a break
Op 2 mei verscheen de laatste bijdrage van ons Project 142 in de Soester Courant. Nee, van stoppen is nog geen sprake. Er zijn immers nog zo’n 70 Soesters met een ander vaderland die we graag aan de inwoners van Soest en Soesterberg willen voorstellen. We hebben met elkaar afgesproken de zomermaanden te gebruiken om een aantal interviews te maken zodat we in het najaar de draad weer kunnen oppakken. Wel worden op de Kabelkrant van Radio Soest de interviews herhaald op alle werkdagen. En natuurlijk is TVSoest.nl dagelijks te raadplegen.

Vinden van adressen
Het is in toenemende mate lastig om adressen van onze doelgroep te vinden. Gezien de privacy-voorschriften kan de gemeente ons op dit punt niet van dienst zijn, begrijpelijk. De meest succesvolle manier om aan kandidaten te komen is via inwoners van Soest en Soesterberg. Via buren en kennissen. Het is ons duidelijk geworden dat de nieuwe Soesters zich niet spontaan aanmelden om mee te doen. We doen een beroep op alle lezers van deze “Stand Van Zaken” kandidaten aan ons te melden.

Tentoonstelling
De tentoonstelling, gemaakt door Frans Bos en Werner Paans, is mogelijk gemaakt door een bijdrage van de Soester Zakenkring – Haringparty 2017. De tentoonstelling was te zien in ’t Griftlandcollege, het gemeentehuis in Soest en Cultuurcentrum Idea. De tentoonstelling laat foto’s zien van Soesters met een ander vaderland, voorzien van een korte tekst uit het interview met de betrokkenen. Ook is dat verhaal met de smarttelefoon te beluisteren in de taal van de geportretteerde.
Tot 15 juli is de tentoonstelling met foto’s van “Soesters met een ander vaderland” te zien in Cultuurcentrum De Linde in Soesterberg. Misschien levert deze tentoonstelling nieuwe kandidaten op. We gaan proberen de tentoonstelling na de zomer op andere plaatsen te presenteren, al dan niet aangevuld met nieuwe foto’s.

Medewerkers
We zijn maar met een klein cluppie, probeer iemand in je kennissenkring te vinden die wil meehelpen bij het zoeken naar een van die zeventig Soesters die we nog missen. Ze hoeven niet perse ook interviews te maken, adressen aandragen is al heel prettig. Als iemand een idee heeft hoe we aan adressen kunnen komen, meld het.

Hieronder de lijst van landen waaruit Nieuwe Soesters afkomstig zijn. Als je er een tegenkomt…

Albanië
Algerije
Azerbeidzjan
Bangladesh
Bolivia
Bulgarije
Burkina Faso
Cambodja
Canada
Cuba
Curaçao
Ecuador
Estland
Ethiopië

Filippijnen
Finland
Ghana
Griekenland
Guinee-Bissau
Ierland
India
Israël
Ivoorkust
Jamaica
Japan
Jordanië
Kaapverdië
Kameroen

Kenia
Kirgizië
Koeweit
Kroatië
Letland
Macedonië
Maleisië
Mali
Mongolië
Mozambique
Namibië
Ned. Antillen
Nieuw-Zeeland
Nieuw Guinea

Nigeria
Noorwegen
Oezbekistan
Oostenrijk
Portugal
Roemenië
Schotland
Servië
Seychellen
Singapore
Sint Maarten
Slovenië
Slowakije
Tadzjikistan

Taiwan
Tanzania
Togo
Tonga
Trinidad Tobago
Tsjechië
Tunesië
Vietnam
IJsland
Zambia
Zimbabwe
Zuid-Afrika
Zuid-Korea
Zwitserland

Als je iets weet… laat even iets horen.

Reacties graag naar Werner Paans: Project142soest@gmail.com

Bron: Werner Paans

 

Nieuwsoverzicht