Afronding eerste projecten Verkeersplan Soest-Zuid


Vrijdag 09 maart 2018

De eerste projecten van het Verkeersplan Soest-Zuid zijn zo goed als klaar. Vanaf december rijden de bussen een nieuwe route door Soest-Zuid. En op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan de nieuwe slimme verkeerslichten in Soest-Zuid. Het begin van een betere doorstroming in Soest-Zuid.

Slimme verkeerlichten
Wethouder Jannelies van Berkel: “Heel trots ben ik op het feit dat Soest als eerste gemeente in Midden-Nederland slimme verkeerslichten heeft. Die verbeteren de doorstroming enorm en daar zijn we natuurlijk erg blij mee. En ook mooi dat we hiermee een korte termijn maatregel hebben uitgewerkt die bewoners graag wilden”.
De doorstroming is nu beter door bijvoorbeeld koppelingen tussen de verkeerslichten. Fietsers hebben op alle kruispunten wachttijdvoorspellers. Ook zijn we beter voorbereid op de toekomst met de nieuwste technieken. Zo zijn de verkeerslichten klaar om op termijn informatie naar (zelfrijdende) auto’s of apps van weggebruikers te sturen. Het wordt ook veiliger. Automobilisten krijgen nu een waarschuwing voor fietsers die tegelijk groen hebben. Met alle maatregelen bij elkaar voorkomen we naar verwachting 30.000 uur aan vertraging per jaar in Soest.

Veiligere busroute
Wethouder Janne Pijnenborg: ”Bussen reden in twee richtingen door de Eikenlaan. De Eikenlaan was daar niet breed genoeg voor. Bussen konden elkaar nauwelijks passeren en moesten soms achteruit rijden. Fietsers kwamen dan in de knel en dat leverde gevaarlijke situaties op. We zijn blij dat dit nu is opgelost, mede dankzij de input van de klankbordgroep, die met het idee kwam.”
Vanaf december 2017 rijden bussen een nieuwe route door Soest-Zuid. Vanuit Amersfoort en Soesterberg rijden bussen nu via de Ossendamweg. Bussen richting station Soest-Zuid komen nu niet meer door het winkelcentrum Soest-Zuid. Daarom is de bushalte verplaatst naar de Ossendamweg, tegenover het tankstation, vanaf de Vondellaan direct na het kruispunt aan de rechterkant. Dit is dichtbij de winkels, ongeveer 120 meter lopen. Daarbij is de oversteekplaats bij de Oude Utrechtseweg vervallen. In de andere richting blijven de bussen wel door de Eikenlaan rijden.

Verkeersplan Soest-Zuid
Deze twee projecten zijn de start van het Verkeersplan Soest-Zuid. Om de bereikbaarheid en het openbaar vervoer te verbeteren. Zodat de wijken en werk goed bereikbaar zijn en auto’s niet onnodig lang stilstaan binnen ons dorp, naast de huizen waar we wonen.

Bron: gemeente Soest

 

 

Nieuwsoverzicht