Veiligheid lijkt zo vanzelfsprekend op de Soestdijkse Grachten


Vrijdag 01 december 2017

Ons bedrijventerrein wordt beveiligd door beveiligingsbedrijf Securitas. Beveiligers van dit bedrijf surveilleren van 19.00 tot 05.00 uur op wisselende tijden/blokken bij aangesloten bedrijven op en rondom het bedrijventerrein.

Veiligheid op het terrein van de Soestdijkse Grachten lijkt zo vanzelfsprekend. Maar veiligheid staat en valt bij de waakzaamheid van alle bewoners. Daarbij moet ook attentie zijn voor de interne organisatie van veiligheidsvoorschriften en de organisatie van BHV en ontruimingsplannen. 

Bedrijfshulpverlening

Wilko van Dorresteijn is het bestuurslid van de SG dat veiligheid in zijn portefeuille heeft. Bij zijn eigen bedrijf, Van Dorresteijn Cultuurtechniek, kunnen meer dan de helft van de vijftien vaste personeelsleden als BHV’er (bedrijfshulpverlener) worden ingezet.

Wilko: “Het is belangrijk om mensen op de werkvloer te hebben die kunnen handelen bij calamiteiten waarbij de veiligheid en/of de gezondheid van personeel of klanten in gevaar is. Het is niet de verantwoording van het bestuur van de SG om het BHV-apparaat van de bewoners op orde te krijgen. Wij willen als bestuur benadrukken dat het wel belangrijk is om een voldoende aantal mensen op te leiden.”

Brandweeroefening

Een van de taken van een BHV’er is zorgen voor ontruiming bij brand of bij brandgevaar. Daarnaast kan een BHV’er handelend optreden bij brandgevaar of een beginnende brand.

De Soester brandweer organiseert egelmatig bij leden van de SG.

Zowel de crew van de brandweer als het personeel van het deelnemende bedrijf ervaren de oefeningen als positief. Het is goed om met de kennis en kunde up-to-date te blijven. Harry Tolboom van de Brandweer Soest kan u meer informatie geven over de oefeningen. Indien u zich wilt aanmelden voor een brandweeroefening dan kan dat bij Harry Tolboom.

Het bestuur van SG kan u desgewenst de contactgegevens van de brandweer aanleveren.

Welke taken heeft een BHV’er?

Het woord zegt het al: een Bedrijfshulpverlener (BHV’er) biedt hulp als er op een bedrijf een incident is. De taken van de BHV’er zijn volgens de Arbowet, artikel 15:

  • Het verlenen van eerste hulp bij ongevallen
  • Het beperken en het bestrijden van brand en het beperken van de gevolgen van ongevallen
  • Het in noodsituaties alarmeren en evacueren van alle werknemers en andere personen in het bedrijf of inrichting

Een BHV’er is dus opgeleid om in geval van nood de werknemers en klanten in veiligheid te brengen. Zo weet een BHV’er hoe hij mensen uit een brandend gebouw moet krijgen en hoe hij bij een ongeval eerste hulp moet verlenen. Een BHV’er kan bijvoorbeeld mensen reanimeren en verbanden aanleggen.

De Handleiding “Bedrijfshulpverlening: alle regels op een rij” geeft een handig overzicht van alle regels en verplichtingen over bedrijfshulpverlening en de taken van een BHV’er.

Eisen BHV

  • Een paar aandachtspunten voor goede bedrijfshulpverlening zijn:
  • De BHV’ers moeten beschikken over een goede opleiding en uitrusting om hun BHV-taken goed uit te voeren.
  • Laat BHV’ers ongeveer één keer per jaar een herhalingscursus volgen.
  • Spreid BHV’ers zo veel mogelijk over de verschillende locaties/afdelingen in het bedrijf.
  • Er moeten altijd voldoende BHV’ers aanwezig zijn. Ook bij ziekte en vakantie van de BHV’er moet de veiligheid gewaarborgd blijven.
  • Het is verstandig om medewerkers met een interne functie (binnendienst) aan te stellen als BHV’er.
  • Verplicht werknemers niet om BHV’er te worden, vrijwillige betrokkenheid is meestal effectiever.
  • Om het werk te stimuleren kan het bedrijf een BHV’er een jaarlijkse vergoeding geven voor zijn extra BHV-taken.
Nieuwsoverzicht