Andere nationaliteiten gezocht


Maandag 14 augustus 2017

Ben je trots op je geboorteland? Wil je over je afkomst, je buitenlandse wortels vertellen? Waarom je naar Nederland kwam en waarom naar Soest of Soesterberg? Dan zijn de mensen van Project 142 naar jou op zoek.

Onder de ruim 45.000 inwoners telt Soest 142 verschillende nationaliteiten. Vooral onder jongeren kan dat wel eens tot problemen leiden. Voor burgemeester Rob Metz was dat vorig jaar reden om onder het motto “Samen zijn wij Soest” op te roepen tot meer onderlinge verdraagzaamheid. Werner Paans haakte met andere Soesters begin dit jaar hierop in met het Project 142. Mensen van buitenlandse komaf vertellen daarbij over hun achtergrond, over hun komst naar Nederland, hun cultuur en over hun bevindingen in Soest. Deze interviews zijn via internet te zien op TVSoest .nl. en te horen op Radio Soest. Ze worden aangekondigd in de Soester Courant, met een portret van de geïnterviewde Soester. Opzet is ook om van deze portrettenserie een tentoonstelling te presenteren.

Sinds de start van dit project zijn 32 Soesters met buitenlandse wortels uit de anonimiteit gehaald. Onder hen zijn Faisa Awad, een jonge juriste uit Somalië, Kay Karim uit Irak en Nabil Nabo uit Syrië. Maar ook nieuwe Soesters van dichterbij: Elisabeth Veldhuis uit Denemarken, Jocelyne van Houdt-Albert uit Frankrijk en Kasia Lobodzinska uit Polen. Waarom kwamen zij naar Nederland, wat maken ze mee, hoe reageert de Soester op hun komst en wat dragen ze bij aan de Soester samenleving. De projectgroep zoekt meer Soesters met een andere nationaliteit die aan deze presentatie willen mee doen. Paans: ,,Want alle nationaliteiten vormen samen met de Hollandse versie één dorp, één samenleving. Wat zou het mooi zijn als we kunnen vastleggen hoe al die culturen, nationaliteiten en verschillende mensen Soest ervaren. Dat schept een band. Daar wordt een dorp als Soest rijker van.’’

Hij doet daarbij een oproep: ,,Bent u Nederlander van geboorte maar kent u iemand met een ander vaderland in Soest, laat het ons weten.”

Project 142 is een initiatief van vrijwilligers. Zij zijn bereikbaar via email: project142soest@gmail.com en per post: Oranjelaan 32, 3761 BX Soest.  

Nieuwsoverzicht