Geslaagd bedrijfsbezoek Eurotape


Donderdag 23 februari 2017

Woensdag 15 februari was ik één van de geïnteresseerde aanwezigen van de bijeenkomst van Soest Netwerkt bij Eurotape aan de Oostergracht in Soest. Eurotape, ik noem het wel “het best bewaarde geheim van Soest’. Achter het prachtige en niets onthullende gebouw gaat een bijzonder interessant bedrijf schuil, namelijk een wereldwijde marktleider in medische tapes en operatiefilms.

De tape en film worden vooral toegepast in de operatiekamers van ziekenhuizen. Bij operaties worden doeken gebruikt om alleen het te opereren deel van de patient zichtbaar te hebben voor de chirurg. Deze doeken worden hergebruikt of na gebruik weggegooid. De rest van het lichaam wordt afgedekt met de doeken die worden vastgeplakt op het lichaam. De dubbelzijdige tape is al aan de doeken gemaakt. Dit moet steriel zijn; de tape mag niet reageren met/op de huid. Daarnaast moet het voor de hergebruikte doeken ook nog eens oplossen in de wasmachine. Een erg complexe combinatie dus!  - See more at: http://www.soestnetwerkt.nl/geslaagd-bedrijfsbezoek-eurotape/#sthash.gybPv9Ae.dpuf
 

Eurotape heeft zich in ca 15 jaar (gestart in 1991 door Spaanse inwoner van Soest, Juan Sanchez Baena) steeds verder ontwikkeld en is als niche-speler marktleider geworden. Inmiddels is het product portfolio uitgebreid en wordt de tape ook toegepast op andere medische producten die op de huid worden geplakt. 

Sinds 2015 is Hans van der Meer directeur en mede-eigenaar van Eurotape. Het bedrijf is verder ontwikkeld en nu onderdeel van Soest Medical Group (SMG). SMG richt zich op het verder ontwikkelen en uitbreiden van het product portfolio op het gebied van ‘Medical Supplies’ en ‘Industrial Minerals’. In totaal werken er ca 35 mensen verdeeld over R&D, Sales, Logistiek en Productie. Naast Eurotape bestaat SMG ook nog uit Somed (wegwerp operatie doeken) en Comag (handels maatschappij in industriele mineralen). 

Na de presentatie hadden we de mogelijkheid om de werkzaamheden van dichtbij te aanschouwen. Het hart van het product is de kleefstof die in ‘eigen huis’ wordt ontwikkeld en geproduceerd. Dit is het geheim van de smid en maakt Eurotape zo bijzonder. De kleefstof wordt vervolgens op ‘dragers’ van verschillende afmetingen aangebracht en verpakt. Het wordt daarna verstuurd naar leveranciers van de doeken die het vervolgens weer verkopen aan ziekenhuizen. 

Het was een middag waarin we een Soester bedrijf weer beter hebben leren kennen. “Waar een klein bedrijf groot in kan zijn!” 

We bedanken Eurotape en Hans van der Meer in het bijzonder voor hun gastvrijheid!

Bron: Soest Netwerkt.
Tekst: Bas Koenderinck (vriend van Soest Netwerkt)

 

Nieuwsoverzicht